STEIJN'S wratbehandeling (cryotherapie)

 

STEIJN'S heeft sinds kort - als enige in Voorschoten - de nieuwste technologie om snel, effectief en vrijwel pijnloos wratten te verwijderen. Ideaal bij o.a kinderen!

Door middel van direct inzetbare vrieskracht (Penetrating Jet Freezing) met de Cryopen® kunnen wratten effectief en snel behandeld worden. Dankzij de uiterst kleine opening in het mondstuk van de Cryopen® kan dit tot op de millimeter nauwkeurig, zonder het gezonde omliggende weefsel te beschadigen.

Zowel voet- als handwratjes, maar ook steelwratjes en fibromen worden bij STEIJN'S behandeld.

Wat is cryotherapie?

Cryo betekent bevriezen. Cryotherapie is het bevriezen van delen van de huid. In mijn praktijk gebruik ik cryotherapie voor het bevriezen van wratten, door gebruik te maken van de Cryopen®.De Cryopen®

De Cryopen® is op dit moment het meest innovatieve product voor de behandeling van wratten. Dit op een pen lijkend instrument sprayt een fijne, nauwkeurige straal vloeibare stikstof op de te behandelen wrat. De vloeibare stikstof bevriest de cellen in de wrat.
In deze cellen zit het "wratvirus". Zo wordt het virus vernietigd.

Wat gebeurt er tijdens een behandeling met de Cryopen®?

Uit de voorkant van de pen komt onder hoge druk (55 bar) een straaltje vloeibaar stikstof. Hiermee wordt de wrat gedurende een korte tijd op een constante temperatuur van -89° C bevroren. De duur van de bevriezing hangt af van de grootte van de wrat. Tijdens dit bevriezen voelt u kleine koude prikjes. De pijnsensatie bij deze behandeling is nihil. Zo gauw als men een prikkeling voelt, stoppen we met bevriezen. De plek wordt tijdens één sessie ca. 2 keer behandeld.

De vrieskracht van de Cryopen® is 1 mm per 5 seconden.
De Cryopen® bevriest tot een maximum van 5 mm.
De wrat hoeft na de behandeling niet afgeplakt te worden en men kan na de behandeling alles weer doen zoals zwemmen, douchen, lopen en het dragen van schoenen is ook geen probleem.

Waarom zou je voor het behandelen van wratten naar de pedicure gaan?

Hoe dikker de wrat is, hoe langer de stikstof er over doet om diep in de wrat te komen. Op een voetwrat zit vaak eelt, dit kan (in tegenstelling tot bij de huisarts) bij de pedicure eerst verwijderd worden. Het heeft namelijk geen zin om de eeltlaag te bevriezen, we willen de wrat bevriezen en daarmee het wratvirus vernietigen. Met cryotherapie kan men tot 5 mm diep de huid indringen. Het aantal behandelingen is dus afhankelijk van de diepte/grootte van de wrat.

Wat zijn de voordelen van de Cryopen®?

Cryotherapie met de Cryopen® heeft meerdere voordelen ten opzichte van meer traditionele behandelmethodes:

De Cryopen® is vele malen nauwkeuriger dan bijvoorbeeld "de wattenstok" van de huisarts. Doordat er een heel kleine opening in het mondstuk van de Cryopen® zit, kan de wrat heel nauwkeurig bevroren worden, waardoor de gezonde huid niet geraakt wordt en waardoor de behandeling véél minder pijnlijk is en blaarvorming wordt uitgesloten. Met name bij kinderen is dit een groot voordeel!

Door de hoge nauwkeurigheid wordt er geen gezond weefsel geraakt. Hierdoor is de behandeling niet alleen minder pijnlijk, maar belangrijker: de wrat kan langer behandeld, worden waardoor de behandeling veel effectiever is! De procedure met de Cryopen® is tevens zeer steriel omdat er geen insnijding in de huid plaatsvindt, er geen bloedingen bij komen en daardoor ook geen risico op infecties optreedt. Cryotherapie geeft geen onaangename bijwerkingen, is veilig in gebruik en veroorzaakt geen littekens.

Hoe lang is de totale behandeltijd?

De duur van de behandeling zal afhangen van de oppervlakte en de dikte van het weefsel dat moet worden behandeld. Grote wratten, die al jaren aanwezig zijn, zullen over het algemeen niet met 1 behandeling verdwijnen. Belangrijk is om meteen na het ontdekken van een vermoedelijke wrat, deze te gaan behandelen.

Tijdens één sessie wordt de plek ca. 2 keer behandeld. Na ongeveer 2 weken vindt er een controle plaats. Dan wordt bekeken of het zinvol is de wrat nog een keer te behandelen met de Cryopen®, of dat het gedode weefsel alleen verwijderd moet worden.
Cryotherapie helpt ook bij steelwratjes, meestal is 1 behandeling dan voldoende. De steelwratjes vallen na 10 tot 14 dagen gewoon af. Fibromen zijn veel voorkomende huidontsieringen. Ook deze plekjes kunnen met de Cryopen® in één behandeling verwijderd worden. Hand- en voetwratten hebben vaak meer behandelingen nodig, afhankelijk van de tijdsduur dat ze aanwezig zijn en de grootte qua omtrek en qua diepte.

Algemene reactie van een behandeling met de Cryopen®:

• De behandelde zone wordt rood direct na de behandeling.
• Na 2 of 3 dagen zie je vaak een verkleuring van de wrat.
• Er ontstaat vaak een korst.
• Onderhuids wordt nieuwe huid aangemaakt.
• Na circa 2 weken valt de korst er vanzelf af of laat de wrat los, maar dit is afhankelijk van de grootte en het type wrat.

Voor wratbehandelingen met deze moderne techniek kunt u terecht bij STEIJN'S